Cuprinsul temelor de seminar: Tehnici Comerciale

 

Capitolul 1: DISTRIBUTIA MARFURILOR

1.1. Introducere
1.2. Continutul, rolul si functiile distributiei marfurilor
1.3. Tipologia canalelor de distributie
1.4. Circuite de distributie pentru bunurile de consum individual, produse de utilizare productiva, produse agricole si servici
1.5. Evolutia distributiei marfurilor si a circuitelor comerciale pe plan mondial
1.6. Aspecte specifice privind distributia marfurilor si a circuitelor comerciale īn cadrul Uniunii Europene

Capitolul 2 : COMERTUL - ACTIVITATE PROFESIONALA ĪN ECONOMIE

2.1. Introducere
2.2. Comertul: definire, istoric, continut, functii
2.3. Actele de comert
2.4. Comerciantul

Capitolul 3: COMERTUL CU RIDICATA

3.1. Introducere
3.2. Continutul activitatii si rolul economic  al comertului cu ridicata
3.3. Functiile comertului cu ridicata
3.4. Tipologia activitatii comerciale cu ridicata
3.5. Tendinte īn evolutia comertului cu ridicata  pe plan mondial

Capitolul 4: COMERTUL CU AMANUNTUL

4.1. Introducere
4.2. Continutul activitatii, rolul economic si functiile comertului cu amanuntul
4.3. Tipologia activitatii comerciale cu amanuntul
4.4. Tendinte īn evolutia comertului cu amanuntul  pe plan mondial

Capitolul 5: SERVICIILE COMERCIALE
5.1. Introducere
5.2. Locul serviciilor īn cadrul comertului contemporan
5.3. Continutul serviciilor comerciale
5.4. Tipologia serviciilor comerciale si implicatiile ei  asupra strategiilor de distributie
5.5. Tendinte pe plan mondial īn dezvoltarea  serviciilor comerciale

Capitolul 6:  RELATIILE COMERCIANTILOR  CU PRODUCATORII 
6.1. Continutul si necesitatea  relatiilor  comerciantilor cu producatorii
6.2. Formele relatiilor comerciantilor cu producatorii
6.3. Reglementari juridice privind relatiile   comerciantilor cu producatorii

Capitolul 7:
RELATIILE COMERTULUI CU CONSUMATORII 
7.1. Introducere
7.2. Locul relatiilor cu consumatorii īn ansamblul activitatii comerciale
7.3. Continutul relatiilor comertului cu consumatorii
7.4. Baza motivationala a relatiilor comert-consumator

Capitolul 8:  PROTECTIA CONSUMATORULUI 
8.1. Introducere
8.2. Conceptul de protectie a consumatorilor
8.3. Structura cāmpului de actiune  al protectiei consumatorilor
8.4. Obiectivele programelor de protectie a consumatorilor
8.5. Organizarea procesului de protectie a consumatorilor

Capitolul 9:
 POSIBILITATI DE ORGANIZARE A ACTIVITATII COMERCIALE
9.1. Introducere
9.2. Principiile organizarii activitatii comerciale
9.3. Firma comerciala
9.4. Tipuri de firme comerciale

Capitolul 10: SISTEME DE ORGANIZARE A APARATULUI COMERCIAL 
10.1. Introducere
10.2. Comertul independent
10.3. Comertul asociat
10.4. Comertul integrat

Capitolul 11:  BAZA TEHNICO-MATERIALA A COMERTULUI  
11.1. Notiunea de baza tehnico-materiala a comertului
11.2. Baza tehnico-materiala a comertului cu amanuntul
11.3. Baza tehnico-materiala a comertului cu ridicata
11.4. Corelarea bazei tehnico-materiale cu volumul  activitatii economice
11.5. Progresul tehnic īn comert

Capitolul 12:  PERSONALUL COMERCIAL
12.1. Introducere
12.2. Caracteristicile procesului de munca īn comert
12.3. Numarul si structura personalului īn comert
12.4. Productivitatea muncii
12.5. Corelarea personalului cu volumul activitatii economice

Capitolul 13:  RESURSELE FINANCIARE ALE COMERTULUI
13.1. Introducere
13.2. Relatiile banesti, financiare si de credit ale comertului
13.3. Patrimoniul societatilor comerciale
13.4. Corelarea resurselor financiare cu volumul  activitatii economice
13.5. Politica financiara īn comert

Capitolul 14:  EFICIENTA ACTIVITATII COMERCIALE
14.1. Continutul eficientei  activitatii comerciale
14.2. Criteriile de apreciere a eficientei activitatii  comerciale
14.3. Cheltuielile de circulatie īn comert
14.4. Rentabilitatea activitatii comerciale
14.5. Caile de sporire a eficientei activitatii comerciale