Facultatea de Management În Producție și transporturi

Universitatea politehnica timișoara

Concurs și Curs de Competențe Antreprenoriale

Facultatea de Management în Producție și Transporturi, din cadrul Universității Politehnica Timișoara, a organizat concursul De la idee la afacere” în perioada 12.05.2023-21.05.2023 adresat elevilor din clasa a XI-a.

În urma concursului, 28 de elevi au participat gratuit la cursul de competențe antreprenoriale de 50 ore organizat de Facultatea de Management în Producție și Transporturi. Elevii vor primi certificate acreditate de ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).

Cursul  de competențe antreprenoriale s-a organizat la sediul facultății în perioada 25.05.2023-14.06.2023.

În cadrul acestui eveniment au fost susținute cursuri de antreprenoriat de către cadrele didactice de la MPT, care au fost armonizate  cu experiența invitaților din domenii diferite de afacere.

La eveniment au participat elevi din următoarele unități de învățământ :

  • Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga”
  • Colegiul Național Bănățean
  • Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu
  • Colegiul Tehnic Ion I. C. Brătianu
  • Liceul Teoretic ” Traian Vuia ”Făget
  • Liceul Tehnologic Energetic “Regele Ferdinand I” Timișoara

ANTEPRENORI:

Bianca Negrea (antreprenor)

Dargos Negrea  (antreprenor)

Claudiu Vizitiu (antreprenor)

Mark Lukacs (antreprenor)

Cadre didactice MPT - formatori

Tutor: Tămășilă Matei  

Tutor: Mocan Marian  

Tutor: Drăghici Anca  

Tutor: Tăucean Ilie  

Tutor: Cernescu Lavinia-Maria  

Tutor: Miclea Șerban  

Tutor: Diaconescu Andra  

Tutor: Giuca Marilena-Georgeta-Olivia  

Testimoniale:

Numele meu este Ilisei Joshua și sunt unul dintre cursanții cursului de antreprenoriat din cadrul Facultății UMPT. Este primul meu curs de acest fel și chiar are un impact pozitiv asupra mea. Am reușit să dezvolt o idee pe care o aveam și să o aduc la un nivel mai înalt, de la idee la ceva aproape palpabil. Cursul m-a ajutat să fac lucrurile așa cum trebuie făcute, organizat și cu un scop clar.

În plus față de întreaga "birocrație", am întâlnit oameni foarte interesanți de la care am multe de învățat. Aceștia și-au expus experiențele din domeniul afacerilor, atât cele bune, cât și cele mai puțin bune. Acest lucru m-a ajutat să înțeleg mai bine lumea afacerilor și să încep să gândesc ca un antreprenor.

Concluzia este că acest curs te scoate din zona de confort și cred că avem nevoie să ieșim din cochilia noastră comodă și să ne luptăm. Vă încurajez să faceți mai mult decât un simplu curs, dar cred că acesta este un început foarte bun pentru fiecare dintre noi.” 

„Cunostinte noi, oameni frumosi, povesti nemaiîntâlnite, momente trăite o singura data... despre asta e viata, dar facultatea ti le aduce pe toate odată, lăsându-te cu amintiri Și dorința de a te întoarce in timp. Acestea sunt lucrurile care au rămas după doar un curs de 50 de ore, o experiență frumoasa care îmi aduce dorinta de a mai trăi o data ce am trăit si de a mai învăta lucruri noi de la oameni originali, pe care cine știe... poate universul mi va mai scoate in fată și le voi mai asculta poveștile cu privire la calea pe care au ales-o pentru a ajunge la succes.

Urcușurile si coborâșurile sunt nelipsite, mai ales când vrei sa faci ceva nou si mare. Aceasta e cea mai frumoasă lecție care s-a predat și în care mi s-a spus să ies din locul meu comod, să prind tupeu și să îmi încep drumul. E timpul sa pun in aplicare îndrumările profesorilor dar și a decanilor facultăților UPT și MPT, oameni deosebiți cu o sclipire unică!” (Roman Simina-Naomi).

„Hei! Pentru ca suna mai causal și dacă ar fi ‘Buna Ziua!’, poate nu toata lumea ar avea o zi buna, intr-adevar. As dori sa incep asa-zisa ‘’mărturie’’ prin a spune ca a fost un curs la care nu mă așteptam, din contra! Mă așteptam la o gramada de profesori obosiți, care stau și pierd orele suplimentare neplătite, si care, cel mai probabil nu ar fi arăt niciun interes față de activitățile pe care le-am avut, dar stati, nu am uitat de elevi, mă gandeam la niște fenomene care ar fi venit cu un număr limitat de idei de business de neimaginat. Dar ghiti ce! A fost total opusul, profesorii universitarii, coordonatorii proiectului, cat și antreprenorii care au venit sa ne povesteasca atat reușitele și eșecurile lor, erau dedfapt, oameni plini de viața! Doar ganditi-va ca pentru 2 zile am fost obosită, datorită faptului ca orele pe care le făceam deveneau tot mai interesante.

   Pe parcursul cursurilor, am primit informare și suport din partea dnei. Lavinia, care avea răspunsul la întrebare chiar înainte de a o pune. Am avut parte de răbdare, sau bine zis, am invat ce este, în limita bunului simt, deoarece un plan de afaceri nu se face peste noapte, așa ca va sfatuiesc sa va adunati resursele informaționale încă de la primul curs.

   In final, pot spune că așteptările pe care le aveam au fost depasite si totodata, a fost o experienta pe care oricand as dori sa o re-incerc, avand in vedere ca nu va costa nimic participarea în cadrul concursului. Totusi, va incurajezi sa incercati, sa va implicati si va creti o relatie de networking suficient de bună în toate activitățile la care luați parte.” (Briana Tocai, 2023).

Autorizația universității: